Home Nieuws Het laatste nieuws Open Monumentendag in Sint-Laureins
Open Monumentendag in Sint-Laureins
maandag 09 augustus 2010 20:27

Een dag tussen en met de 4 elementen

in de polders en langs dijken en kreken

Te Sint-Margriete - op en rond het Livinushof

Begeleide wandeling  :  Erfgoed geërfd en doorverteld  ( 1 uur )

                        om  10u30 , 11u30  , 12u30 ,  14u , 16u  , 17u 

De gids vertelt je hoe 4  de oerelementen  een tijdsbrug vormen door de seizoenen heen en  basis zijn op een boerderij. Het vuur voor de bakte, de aarde en water voor de groei van de vruchten en de wind die verbindt....Deze elementen hebben de tijd doorstaan en zijn overal zichtbaar aanwezig.

De boerderij 't Livinushof , die reeds op de kaarten van 1770 terug te vinden is, biedt dan ook erfgoed aan die voor velen herinneringen zal oproepen . De verschillende inhoudelijke insteken van waaruit de gidsing is opgebouwd zorgt ervoor dat er voor elk wat wils is. Architectuur, sociale contexten, historiek van de streek en de boerderij , brood vanuit graan ...zijn enkele thema's die aan bod komen.

 OMDLOGO_S

Erfgoedspel voor kinderen (vanaf  5  jaar) van 14u tot 16u

Met een kaart in de hand, zoeken de kinderen, onder begeleiding, naar grootse en kleinere verhalen van vroeger en nu. De 4 oerelementen vormen de rode draad en brengen de kinderen  aan het knutselen en laat ze vergeten spelen verkennen. Mondina vzw ontwikkelde een zoektocht die kinderen kan aanzetten tot het verkennen van erfgoed en hen nieuwsgierig kan maken naar het verleden.

Picknickmogelijkheid  op het Livinushof  ( met vers brood uit de eigen bakoven  )

Fietsen  ter beschikking voor pittoreske tochten   van het Livinushof  langs  kreken , dijken en polders naar ( de lezing in  ) de  kerk van Watervliet  of  langs de vele  kreken van  Sint-Margriete  zelf [routeplannen worden  ter beschikking gesteld ]. Gelieve zelf uw fietsen mee te brengen -  beperkt aantal  fietsen ter beschikking.   

De rondrit met de eigen wagen in het Westerscheldegebied  ( zie hierna activiteit in Watervliet )  kan eveneens van af  ‘t Livinushof  aangevangen worden.

 

Te Watervliet

Lezing om  14u  ( met ppp )  in de O.L.V.Hemelvaartkerk      

        ‘ Landveroveraars , dijkenbouwers  en stedenstichters ‘ 

                door  Prof. Tim Soens ( Univ. A'pen )

 

Het  Westerscheldegebied is niet alleen het strijdtoneel geweest van vele legers maar nog meer van het eeuwenlange gevecht van de mensen tegen het water               met het land als inzet .

Prof. Soens brengt het boeiend verhaal van de grote indijkingen en inpolderingen  in het Westerscheldegebied  in de 15de en 16de eeuw  met  Jeronimus Lauwerijn , stichter van Watervliet , in een hoofdrol .

Prof. Soens is een van de meest eminente Vlaamse historici op dit terrein en heeft nog vorig jaar daaromtrent het  boek gepubliceerd  " De spade in de dijk . Waterbeheer en rurale samenleving in de Vlaamse kustvlakte ( 1280 - 1580 ) " 

 Inkom :  gratis

Aansluitend  na de lezing  ( ca 15u ) - facultatief - met de eigen wagen -  rondrit    van  ca 2u in het Westerscheldegebied ( grensoverschrijdend ) - op zoek naar          de  landschapsrelicten van toen  -  een   brochure  met  een  routeplan  is  beschikbaar (  3 €  ) -  terug  te Watervliet of  te  Sint-Margriete  tegen  17u .

 

OMD_Email_def_2010_s

Organisatie / informatie  :

-   bioboerderij 't Livinushof   en  vzw Mondina  te Sint-Margriete : www.mondina.be   -  Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken 09.3798121   of  09.3734035  of  0472.736259

- vzw De Vrienden van Watervliet :   Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken ,  09.3289232  of  0486.252286